zondag 28 mei 2017

Dag 8

Dag 8.  Albeta - Sos del Rey Católico  ( kaart )
Afgelegde afstand: 104 km
Totaal afgelegd: 636 km


Oooh mensen... nou dachten we gisteren wel de zwaarste dag gehad te hebben, immers: vandaag was grotendeels vlak, alleen op het eind een stukje bergop. Maar man, man, man, wat kwamen we weer eens bedrogen uit. De eerste 30km gingen eigenlijk best redelijk van een leien dakje en ook het laatste traumaatje van vorig jaar konden we afvinken, toen mijn fiets het definitief begaf tijdens deze etappe. Dus alle traumaatjes verwerkt, opgelost en wegegepoetst!

Maar nieuwe trauma's liggen op de loer! De route van vandaag boog met een oostenwind allengs meer naar het noorden en zo kregen we langzamerhand een windkrachtje 5 schuin tegen. Daarnaast bleek de weg héél licht omhoog te gaan. Zelfs zó licht, dat we écht dachten dat de weg gewoon vlak was en dat we vandaag gewoon slechte benen hadden als gevolg van de etappe van gisteren (en misschien van dat laatste flesje wijn 's-avonds). We kwamen vrijwel niet boven de 15km p/uur en dan duurt zo'n etappe van 100+ km lang, hoor!

Samenvattend: een schuin tegenwindje, in combinatie met de hitte van 30˚ én met een heel smerig langzaam stijgende wegdek, die dan ook nog eens een kilometer of 40 duurt: het zuigt je vezel voor vezel leeg, net zo lang tot ook het laatste snufje energie uit je poten is verdwenen en je nog alleen de kracht hebt om een boer of scheet te laten. Hoewel we daar, eerlijk gezegd, ook niet meer zo heul erg ons best voor hoefden te doen...

Klik op een foto voor een vergroting

Maar goed, uiteindelijk hadden we er ruim 70km van die pokke-weg op zitten, toen we plotseling constateerden dat de weg eíndelijk, eíndelijk niet meer langzaam steeg. Nee, dat was gelukkig over, hij ging nu gewoon écht flink omhoog. Maar...maar...dat beklimminkje zou toch pas op het einde van de etappe zijn? Wij raadpleegden zenuwachtig onze digitale hulpapparatuur en zagen op Google Maps (ja, alwéér, ja) plotseling een wat beter schemaatje van de hoogteverschillen op de route. Nu werd ons de wrede werkelijkheid in al zijn omvang duidelijk: het was vanaf nu gewoon stevig klimmen, en dat maar liefst nog zo'n 20km lang, met inderdaad op het einde dat "beklimminkje", wat het écht steile stuk bleek te zijn! 

Afijn, ik zal jullie ook ditmaal alle "dirty details" besparen, maar over die bewuste laatste 20 km hebben we dus ruim 2,5 uur gedaan, ondanks alle geconsumeerde "instant-energy-power-gels". Een mooi gemiddelde van een km of 8 per uur, meer zat er niet in! Maar toen we dan uiteindelijk boven waren, was de beloning groot, na bijna 9 uur op de fiets (!): een mooie lange afdaling naar onze eindbestemming voor vandaag, en nog vóór het inchecken bij ons hotel hard in de remmen voor een emmer bier en een bak met pinda's op een terrasje next door!

Morgen weer verder naar Pamplona. Het schiet nu aardig op met Spanje! We zien in de verte al de besneeuwde toppen van de Pyreneeën! Maar...uh...zie ik dat nou goed? Weersvoorspelling Pamplona: max. slechts 23˚ en 85% kans op een bui! Wij hebben écht altíjd pech!

A ROOM WITH A VIEW

Elke dag een foto van ons hotel, onze kamer en het uitzicht.
Vandaag vanuit kamer 24 in Hotel El Peirón in alwéér een heel mooi dorpje: Sos del Rey Católico!


Klik op een foto voor een vergroting