dinsdag 30 mei 2017

Dag 10

Dag 10.  Pamplona - San Sebastian  ( kaart )
Afgelegde afstand: 96 km
Totaal afgelegd: 806 km


Ooohhh mensen, wat hebben we weer geleden! Och, och, och! De mensen die dit blog vooral bezoeken voor hun dagelijkse portie leedvermaak, die komen vandaag volledig aan hun trekken. Hebben namelijk écht een ultra zware dag achter de rug, maar.... ik geef 'm gelijk weg...het was wél de mooiste etappe tot nu toe! Wat een prachtige natuur zijn we vandaag doorheen gekomen! We hebben er zelfs oog voor gehad tijdens ons gruwelijk lijden!

Bij het plannen van de hele trip hadden we al tegen elkaar gezegd: die etappe van Pamplona naar San Sebastian, dat wordt écht een marteling. Waarom? Nou, het begint er al mee, dat dit gebied zo'n beetje de uitlopers van de Pyreneeën bevat, dús heel bergachtig, en dús ook to-taal ongeschikt voor fietsers met overgewicht en een drankprobleem (niet echt hoor. Althans dat laatste. Toch? Of? Afijn).

Maarrrr... ! Nu begint er op zo'n 25km vanaf Pamplona ook weer zo'n Via Verde (zo'n oud treintraject wat nu fungeert als fietsroute), en die loopt 60km lang vrijwel helemaal tot San Sebastian. Ideaal dus, want stijgingspercentage is op een Via Verde beperkt tot een paar procent, en je gaat dus niet óver de bergen maar er dwars doorhéén. Er zitten namelijk zo'n 30 tunnels in het traject, variërend van een paar meter lengte tot wel een kilometer of 2. Helemaal goed dus, zou je zeggen.

Klopt, maar er waren vandaag twee problemen: het begon er al mee, dat we die 25km vanuit Pamplona moesten overbruggen naar het begin van die Via Verde; het was weer ouderwets ploeteren geblazen. Ook nu was het weer hetzelfde probleem als gisteren; elk beklimminkje in 10 minuten omhoog en in 5 seconden naar beneden. En dat talloze keren. Die 25km kostte ons al ruim 2 uur. Toen kwamen we dan uiteindelijk bij die Via Verde, maar die ging ook nog eens een keer 15km klimmen. Dus hadden we er al 40km klimmen opzitten! Ik weet niet of jullie enig idee hebben hoe je er tegen die tijd uitziet? Laat ik me beperken tot: we hebben er wel eens mooier uitgezien.

Klik op een foto voor een vergroting

Uiteindelijk kwamen we dan bij het hoogste punt in het traject op bijna 700m hoogte. En aangezien San Sebastian aan zee ligt op nul meter hoogte, gloorde hier voor ons de pot met goud: nu gaan we alléén nog maar naar beneden. Nou dat klopte. Maar ruim 35km naar beneden rossen, over een onverhard pad, met stenen, keien, kuilen en modder, dat viel ook niet echt mee. Daarnaast hadden we een groep van 5 Brazilianen op sleeptouw; geen woord engels of spaans,  zonder enige navigatie, vrijwel geen bagage en ook geen licht op hun fiets, wat in een pikdonkere tunnel van 2km best wel lastig is. Vonden zij ook trouwens.

Afijn, nadat we die Brazilianen gelost hadden omdat ze een lekke band kregen (wat moesten ze lachen om onze "stadsbandjes" vrijwel zonder profiel, de sukkels) bikkelden we verder en verlieten pas tegen tegen vijf uur 's middags de Via Verde om de resterende 20km naar San Sebastian te voltooien. Die ik had uitgezet met...? Ja hoor; daar is t'ie weer: Google Maps. En weer wisten die teringlijers (sorry mam) uit Silicon Valley ook dit keer weer ons humeur grondig te verpesten! Wéér ging het volledig onnodig langs hele steile paadjes, opgebroken wegen, paadjes die niet meer bestonden. Knettergek werden we er van. Maar...uiteindelijk bereikten we dan tegen zevenen (!), na zo'n 9 uur op fiets te hebben gezeten, de "concho" van San Sebastian.

Toch wel even een momentje, hoor! Mar moest zelfs even een traantje laten dat we dit, in onze ogen, zwaarste gedeelte van de hele trip terug naar Nederland, nu hebben volbracht. Van de Middellandse Zee, naar de Atlantische Oceaan, dwars door Spanje, in 10 dagen. Op de fiets! (routekaart ). Niet slecht voor een stel kantoorpikkies van het platteland!

Morgen daarom een welverdiende rustdag! Hasta luego!

A ROOM WITH A VIEW

Elke dag een foto van ons hotel, onze kamer en het uitzicht.
Vandaag vanuit kamer 112  in het statige  Hotel de Londres y de Inglaterra te San Sebastian


Klik op een foto voor een vergroting