maandag 29 mei 2017

Dag 9

Dag 9.  Sos del Rey Católico - Pamplona  ( kaart )
Afgelegde afstand: 74 km
Totaal afgelegd: 710 km


En zo kent elke dag wel weer (onaangename) verrassingen. Vandaag begon in ieder geval prima, met direct vanuit Sos del Rey Católico een lekkere lange afdaling van een kilometer of 12. Zó! Dat schoot tenminste lekker op, want voor vandaag stonden er "slechts" 70 kilometertjes op het programma. En het was nog geeneens half 10! Ha ha! Dat wordt lunchen in Pamplona! Lekker aan de pinchos (tapas) met een vino blanco! Ook het hoogteprofiel zag er goed uit; slechts 3 redelijk korte beklimminkjes en dan het laatste gedeelte als een baksteen all the way naar beneden. No problemas, señor! Hola Pamplona!

Ach, wat waren we op dat moment toch heerlijk naïef. We hadden natuurlijk zo langzamerhand beter moeten weten. Fietsen gaat maar heel, heel zelden gemakkelijker dan voorzien. Negen van de tien keren valt het dan uiteindelijk tóch weer tegen. Zo ook nu, lieve lezertjes. Inderdaad, er waren slechts 3 redelijk stevige beklimminkjes. Dat klopte. Maar er waren tussen die beklimminkjes ook weer héél véél hele kleine beklimminkjes. Zo klein dat ze in het hoogteprofiel eigenlijk niet of nauwelijks te zien waren! Niet de moeite waard om ze te tonen, blijkbaar. Van die heuveltjes, die maar een meter of 100/200 lang zijn; je klimt er met een lullige 5 km p/uur tegenop, rost er vervolgens in 10 seconden weer vanaf, en daar is het volgende k-heuveltje alweer volgens hetzelfde recept. En zo ging het de hele tijd maar op-en-neer, op-en-neer waarbij het droombeeld van een fonkelend glas ijskoude witte wijn met een lekker hapje ernaast langzaamaan de vorm van een fata morgana aannam.

Daarnaast begon de lucht nu wel errug donker te worden (zie foto boven). Het zal toch niet? "Nou, hopen dat we mazzel hebben en dat het droog blijft!" Ik had het tijdens zo'n beklimminkje nog niet over mijn fietsstuur naar Mar geschreeuwd of daar vielen de eerste droppen. Best dikke droppen ook trouwens. Gauw de regenjasjes tevoorschijn, en ja hoor, net op tijd om in ieder geval onze bovenlichamen nog enigszins droog te houden tegen de zondvloed die vervolgens over ons heen werd gestort.

Klik op een foto voor een vergroting

En of dat nog niet erg genoeg was: Google Maps (ja, die alwéér, ja!) probeerde ons weer voortdurend allerlei vage paadjes in te sturen. Maar dat hadden we al gauw in de smiezen: bij zo'n verdachte afslag zoemden we gewoon even in-en uit op de Garmin of iPhone, en zagen we dat dat ontzettend leuke Google Maps-pad/paadje vele kilometers verder weer gewoon op de normale weg uitkwam. Leek de Benjaminse (ken je 'm nog?) van Google wel leuk; even weg van het gebaande pad, lekker over een modderig stukje zand- of grindpad. Scheelde een stuk fietsen, want zo snee je een hoop af. Maar in de stromende regen een geitenpad op? Daar hadden we dus even geen zin in. Resultaat was wel, dat het weer een hoop gezoek was en we weer extra kilometers (op-en-neer) moesten maken om de route weer ergens anders op te pakken.

Hoe dan ook: die lunch kon ik op m'n (nog steeds) bolle buik schrijven. Kwamen pas tegen half 4 als verzopen katten bij het hotel aan. Mooi hotel, best chic, maar onze luxe kamer is nu veranderd in een chaotische Chinese wasserette, met overal nadruipende schoenen, jassen en wielerbroeken. Daarom alvast bij deze voor de arme ziel die onze kamer morgen weer toonbaar moet maken voor nieuwe gasten: een welgemeend "perdón"!

A ROOM WITH A VIEW

Elke dag een foto van ons hotel, onze (toen nog toonbare) kamer en het uitzicht.
Vandaag vanuit kamer 503 in Hotel Pamplona Catedral!