donderdag 15 juni 2017

Dag 26

Dag 26. Compiègne - Saint-Quentin ( kaart )
Afgelegde afstand: 76 km
Totaal afgelegd: 1970 km


Een verschil van dag en nacht! Hebben we gisteren een partijtje lopen afzién, waar de honden geen brood van lusten, vandaag kreeg het vrolijk fluitende vakantiefietsertje weer alle gelegenheid zich te laten zien. En dat ligt ons toch een heel stuk beter. Want man, man, man; wat een héérlijke en makkelijke etappe was het vandaag. Slechts 77km, vrijwel geheel vlak, op hier en daar een klein bultje na, en bovendien....wat voelden wij daar zowaar weer in onze kromgebogen ruggetjes...? Jawel hoor; het windje kracht 3/4 blies ons weer een beetje mee vooruit! Dat scheelt écht een stuk. Of je nu een lange rechte weg kilometers lang tegenwind ploeterend moet afleggen, óf met het windje in de rug op het gemakkie en op het grote verzet.

Wel heééél vervelend natuurlijk, voor de Sint Jacobfietsertjes die we vandaag weer tegenkwamen en zuidwaarts gaan richting Santiago de Compostella. Waren wij gisteren zwáár de Sjaak, vandaag konden we, met het stevige windje in de rug, weer heerlijk het alsmaar vrolijker " bonjoúúúrrrr!" door het Franse landschap laten schallen, om die arme, kromgebogen, tegenwind voortploeterende en nog vollédig onwetende fietsertjes hartelijk te begroeten. Want wat zijn ze nog héérrrrlijk onwetend: de term "valleitjes" zegt ze nog helemaal niks, noch "in 5 minuten omhoog, en in 5 seconden omlaag". Omhoog lopen want te steil? ze hebben er geen enkele weet van. Kilometers lang omhoog harken? Bocht na bocht? Ze hebben wer-ke-lijk géén idee waar ze aan begonnen zijn! Alle ellende ligt nog vóór hun! Arme zielen! 

Klik op een foto voor een vergroting

Afijn, voor ons was de klus vandaag snel geklaard; om half 3 zaten wij op het het gezellige centrale plein in Saint-Quentin al af te pilsen, met het bijbehorende, door het plaatselijke horeca-etablissement verstrekte, maar altijd veel te kleine, schaaltje pinda's. Je kan er nét met 3 vingers in, om na een paar keer grabbelen een nootje of 5 halfjes tussen je vingertoppen te krijgen, waarvan er op weg naar je gulzige mond dan tóch nog weer 3 op de grond, tafel of buik vallen. Maar misschien gaat dit verslag nu écht nergens meer over.

Morgen fietsen we voor het laatst een hele dag in Frankrijk. Toch wel weer even een dingetje; héél Frankrijk doorgefietst, van grofweg Biarritz op dag 12 tot morgen naar het plaatsje Sameon, tegen de Belgische grens, op dag 27. Best wel een groot land, zeg maar. Dus daarom voor de laatste maal "en français": à demain, mes amis! Overmorgen spreken ze weer Nederlands!

A ROOM WITH A VIEW

Elke dag een foto van ons hotel, onze kamer en het uitzicht.
Vandaag vanuit kamer 220 in Hotel ibis Saint Quentin Basilique!

Klik op een foto voor een vergroting