woensdag 21 juni 2017

Dag 32

Dag 32. Dordrecht - Haarlem ( kaart
Afgelegde afstand: 93 km
Totaal afgelegd: 2434 km


Jaaaah! Ja ja! Jahaa! Dat flierefluitende vakantiefietsertje beleefde vandaag misschien wel de mooiste dag van de afgelopen 32 dagen. Hoe vreemd dat ook klinkt, besef ik ook zelf. "Was dan lekker in Nederland gebleven!", hoor ik jullie zeggen, .."en je had jezelf al die moeite, narigheid, ellende, en lichamelijk ongemak kunnen besparen!" Maar zó werkt het niet, lieve lezertjes. Je moet éérst voor de poorten van de hel gestaan hebben om het hemelse fietsers-paradijs op zijn ware merites te kunnen beoordelen. Ik geef onmiddellijk toe, de term 'poorten van de hel' is lichtelijk, waarschijnlijk zelfs zwáár, overdreven. Maar we hebben de afgelopen 2434 km vaak afgezien als een beer, weliswaar door prachtige natuur, landschappen en steden, maar Nederland is toch wér-ke-lijk waar een fietsersparadijs die zijn gelijke niet kent, zo hebben wij vandaag kunnen constateren.

Want mensen, mensen; het is hier toch écht wel dik voor mekaar, hoor. De fietspaden zijn niet alleen vlak (belangrijk!) maar ook prachtig én als snelwegen, je rijdt regelmatig zelfs gewoon over zoab! Geen bobbeltje, kuiltje of onregelmatigheid in het asfalt, níks! Zelfs niet de beruchte "door-boomwortels-omhoog-gekomen-asfaltdrempels" die in België onze fietsen regelmatig een volledig onaangekondigde doodschop toedienden. Daarnaast: keurige belijning, uitvoerige bewegwijzering, en werkelijk waar; écht óveral zijn er fietspaden! Wij zeiden ook tegen elkaar; we hebben gefietst door Spanje, Frankrijk en België, maar zoals in Nederland? Hier staat de fietser echt centraal. Wát een welvaart hier. Ongelooflijk.

Klik op een foto voor een vergroting

Dan nu toch nog maar even over de dag: we vertrokken vanochtend vanuit Dordrecht om vrijwel direct de watertaxi over de Beneden Merwede naar Papendrecht te nemen. Mooi begin, lekker op het water, fris windje, heerlijk! Daarna reden we door het Groene Hart van de Randstad. Mensen, éérlijk waar: we hadden er geen idee van dat het daar zo mooi was! Oudhollandse landschappen, met pittoreske dorpjes, veel water en dus ook gezellige veerbootjes, kronkeldijkjes, sluisjes, natuurgebieden, kleine smalle fietspaadjes. Alles passeerde de revue. Ook een toeristische highlight als de molens van Kinderdijk; veel op foto's gezien, nooit geweten dat dat vlak onder de rook van Rotterdam ligt. En dat is ook zo vreemd, je rijdt door de mooiste groene gebieden, maar Rotterdam en Den Haag zijn nooit ver weg.

Afijn, na ook de woonplaatsen van vrienden van ons in Zoetermeer en Voorhout gepasseerd te zijn, waar werkelijk geen enkel spandoek of op de weg gekalkte aanmoediging voor ons te bespeuren was, laat staan een standje met verfrissende consumpties en/of energierijke hapjes, als bijvoorbeeld een lekker bitterballetje, desnoods een handje pinda's, vervolgden we licht ontgoocheld onze weg, om na een lekkere lunch in het centrum van Leiden via de Bollenstreek en de Leidsevaart zó het centrum van Haarlem in te rijden. Alwaar onze gebruikelijke beloning alweer snel op tafel stond!

Het is nu écht bijna gedaan, beste mensen! Morgen nog een lullige 40 kilometertjes en dan zijn we weer thuis. We hebben er zin an!

Tot morgen!

A ROOM WITH A VIEW

Elke dag een foto van ons hotel, onze kamer en het uitzicht.
Vandaag vanuit kamer "Koningspoon" (ik verzin het ook niet) in Brass Hotel Suites te Haarlem!

Klik op een foto voor een vergroting