donderdag 1 juni 2017

Dag 12

Dag 12.  San Sebastian - Capbreton  ( kaart )
Afgelegde afstand: 87 km
Totaal afgelegd: 893 km

Adios España, bonjour France!

En wéérrrr was het een ontzettend zware dag! Ik weet het; het wordt een beetje eentonig zo langzamerhand, maar elke keer wanneer we denken dat we een redelijk makkelijke etappe voor de boeg hebben, blijkt de realiteit compléét anders te zijn. Zo ook vandaag.
Ons idee was: 1. San Sebastian lekker uit fietsen, 2. fotomomentje bij de Franse grens en 3. daarna wordt het al vrij snel vlak en dan via Biarritz doordenderen naar de finishvlag in Capbreton. Geplande aankomst: "mwah... om een uur of 3 moeten we aan het bier en de pinda's kunnen zitten!"

Eerste fout: San Sebastian lekker uit fietsen; úrenlang hebben we door het drukke verkeer gereden. En om toch nog een beetje op te schieten op grote rotondes brutaal voorrang genomen, over trottoirs gereden als dat beter uitkwam en vooral rode stoplichten genegeerd, zoals een echte Hollander betaamt. Maar waar we eigenlijk geen rekening mee hadden gehouden; al die drukte duurde tot vér in de etappe. We zijn door minimaal 10.000 auto's, vrachtwagens en stadsbussen gepasseerd. Pas zo'n 30 kilometer voor het einde van de etappe  reden we eindelijk in de rust door bossen en langs duinen. Voor die tijd was het credo vooral om je vege lijf te redden in al die verkeersdrukte.

Klik op een foto voor een vergroting

Tweede fout: fotomomentje bij de Franse grens. Toch even een dingetje voor ons, dus wel even leuk om een foto te maken bij de grens met als ondertitel iets als "adios España, bonjour France!" Maar we zijn meerdere malen heen en weer gereden over die weg op zoek naar een grensbord, maar Europa blijkt in de praktijk allang één; de grens is al niet eens meer zichtbaar! Zelfs een ordinair bord met iets als "Bienvenue en France"? Helemaal nergens te bekennen! Dus wat ons restte om dit memorabele moment toch nog even vast te leggen, was om dan in godsnaam maar aan de andere kant te kijken of er misschien nog wél een bord "España" stond. En ja hoor, daar stond het: een smerig, afgekloven bord  tussen het onkruid met, naar het zich liet uitzien, zelfs meerdere kogelgaten. Afijn, beter iets als niets.

Waar je overigens wél direct aan merkt dat je een ander land in rijdt; we waren de grens met Frankrijk nog niet over of we merkten al direct: die Fransoze automobilisten interesseert een fietsertje uit Nederland "absolument rien"! Waar auto's in Spanje je altijd geduldig zijn en je heel ruim passeren, rijden die Fransen echt de vouwen uit je wielrenbroek. En schélden, hè! We waren nog geen kilometer in Frankrijk of ik had al ruzie met een "petit madame" in een lullig Renaultje, die naast mij rijdend door haar geopende passagiersraam mij ter plekke schreeuwend mijn hele bestaanrecht in het algemeen en mijn hinderlijke aanwezigheid op het Franse wegdek in het bijzonder, kwalijk nam. Dus tóch nog een welgemeend "Bienvenue en France"!

Derde fout: het werd helemaal niet snel vlak na de Franse grens! Mensen, we hebben tot Biarritz aan toe (ruim 60km) alleen maar dat ondertussen zo bekende en zo verschrikkelijk killing "10 minuten klimmen en in 5 seconden afdalen"gehad. Ploeteren, stoempen en zwarte sneeuw! Dat schiet niet alleen voor geen meter op, maar je wordt er ook nog eens hondsmoe van! En dus volgt uit alle voorgaande ellende fout 4: bier en pinda's om 3 uur werd uiteindelijk tegen half 6!

Maarrrrr... morgen moet dan eindelijk die etappe komen, die volledig voldoet aan ons verwachtingspatroon. Oftewel: vlakke etappe, en voor drieën aan het bier met pinda's!
We gaan het zien! A demain, mes amis!

A ROOM WITH A VIEW

Elke dag een foto van ons hotel, onze kamer en het uitzicht.
Vandaag vanuit kamer 317 in het Baya Hotel in Capbreton!

Klik op een foto voor een vergroting

3 opmerkingen:

 1. Succes morgen! Ik ben alweer benieuwd naar jullie belevenissen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die Fransen denken niet aan verkeers regels.
  Nu zijn jullie de drukke steden kwijt en rijden langs de kust, met een lekker zeewindje.
  Tilly

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook vanuit Schagen onze petjes af voor jullie prestatie. Door Spanje kan alvast een kruis. Op naar het volgende, nu jullie het platteland ruiken. Veel sterkte en plezier. Jan & Rennie

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.