maandag 5 juni 2017

Dag 16

Dag 16.  Bordeaux - Puisseguin ( kaart )
Afgelegde afstand: 65 km
Totaal afgelegd: 1146 km


En zo diende zich op deze morgen van dag 16 alweer etappe 13 aan, lieve lezertjes. Een ritje naar en door de beroemde wijngaarden ten oosten van Bordeaux, naar het plaatsje Puisseguin.
Na wat gekeutel met onze navigatie (Garmin) die sinds mijn stilstaande ter-aarde-storting van eergisteren een beetje vreemde kuren vertoond, fietsten we dan toch rond half 10 de stad uit. Langs de bruine, blubberige rivier de Garonne ging het een kilometer of 10 zuidwaarts, waarna we met een bocht naar links verder het binnenland inrijden en zich ook de eerste heuveltjes aandienen.

Maar wie schetst onze verbazing: óók hier een oud treintraject wat is omgetoverd in een fijn fietspad! Net zoals we in Spanje hadden meegemaakt met de Via Verde! Maar dan i.p.v. een afgekloven en onverhard pad, met een heerlijk en superglad asfaltje! Lekker hoor, zo'n oud treintraject, want ik zeg het nog maar een keer: slechts een paar procent stijging (en daling), waardoor je geen steile beklimminkjes hebt waarin je je weer helemaal opblaast. Blijkbaar waren de people-tjes bij Google Maps ons vandaag eens goed gezind, want kilometers lang koersten we op deze manier door het licht glooiende landschap. Dat ging wel errug voorspoedig op deze manier! En aangezien we voor vandaag slechts een luttele 65 kilometertjes voor de boeg hadden, behoorde tussen de middag een vurkje prikken in Saint-Emilion, de rode wijn hoofdstad van Frankrijk, steeds meer tot de mogelijkheden. Ha ha! Vive la France! Misschien hadden we vandaag gewoon eens géén pech!

Klik op een foto voor een vergroting

In Saint-Emilion wordt al sinds de 3de eeuw wijnbouw bedreven, zo meldt Wikipedia, en de wijnen die hier worden gemaakt worden zelfs tot de allerbesten van Frankrijk gerekend, zelfs van de wereld. Vooral rode wijnen. Nou zijn wij eigenlijk meer van een lekker koud witje of op z'n tijd een zomers roseetje , maar nu we al rond één uur bij een terras in het beroemde dorp aanlegden... ja, wat moét je dan? Dan ga je tijdens een fijne lunch natuurlijk geen wit, rosé of nóg erger een cola zitten zuipen, maar neem je toch in ieder geval één fijn glas rode wijn uit de nabijgelegen wijngaarden. Of twee. Misschien zelfs een derde.

Afijn, met onze buikjes weer bol en rond en vanzelfsprekend weer met een paar wijnbenen van jewelste, moesten we hierna nog wel even de laatste 12 kilometertjes naar Puisseguin zien te overbruggen. En dat viel met de nodige promillages in de beentjes natuurlijk nog niet mee. Want hier natuurijk geen oud spoortraject meer, dus heuveltje op, heuveltje af, en dus op het tandvlees. Waar we de kracht nog vandaan haalde is mij een raadsel, maar uiteindelijk passeerden we dan toch met een rood hoofd van de geleverde inspanning en de ingenomen wijn, de poort van ons onderkomen voor de nacht.

Dus wéér een etappe afgerond, mensen! Morgen weer verder, dan een kleine 80km naar het noorden naar Champagne-et-Fontaine. Geen lunch, en zekerrrrr geen wijn tussen de middag, vrees ik! Lijkt wel werken!

À demain!

A ROOM WITH A VIEW

Elke dag een foto van ons hotel, onze kamer en het uitzicht.
Vandaag vanuit kamer 5 in Chateau Fleur de Roques in Puisseguin!

Klik op een foto voor een vergroting

1 opmerking:

  1. Wat fijn eindelijk een voor spoedige fiets tocht,maar ja die rode wijntjes verslappen wel de spieren.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.